وبلاگ

نابودی رودخانه ها، بر اثر ورود زه آبها

اهواز۲۴ | يكشنبه, ۲۳ اسفند ۱۳۹۴، ۱۰:۵۷ ب.ظ

در دومین گردهمایی سمن های محیط زیستی در خوزستان چه گذشت؟

شمسایی در خصوص میزان آلودگی و کاهش کیفیت آب های استان به این نکته اشاره کرد که ده سال قبل EC آب در مقطع اهواز حدودا 1500میکروموس بر سانتی متر بود ولی اکنون این میزان به 2500میکروموس بر سانتی متر تغییر کرده است که مسئله علاوه بر کاهش کیفی آب میزان شوری آب را هم به میزان چشمگیری افزایش می دهد.

|نگار نخلی| دومین گردهمایی سمن های محیط زیستی در خوزستان در سالن آمفی تئاتر سازمان آب و برق خوزستان برگزار شد.در این همایش درویش مدیرکل مشارکت های مردمی سازمان محیط زیست اظهار کرد:اگر قرار هست کاری بزرگ را با کمک مردم صورت بدهیم حتما باید همه ی دوستداران خوزستان عزیز حضور داشته باشند و بدانند که نمایندگان مردم در سازمان محیط زیست و سازمان آب و برق خوزستان چگونه می خواهند به سمت احیای هورالعظیم،شادگان،بامدژ،میانگران و شیمبار حرکت کنند.پنج تالاب ارزشمندی که اگر بتوانیم تعادل را به آنها برگردانیم یقینا تولید گردوخاک کم خواهد شد و به دنبال آن با خوب شدن حال و روز طبیعت حتما حال و روز مردم هم خوب خواهد شد ایشان به خاطر حضور گسترده تر مردم در دومین همایش نسبت به جلسه اول اظهار خوشحالی کردند.کار اصلی از ابتدای سال 95 آغاز خواهد شد و همچنین بار دیگر مردم را به حضور پررنگ تر و مشارکت با چهار کمیته ای که تشکیل شده است دعوت کرد. درویش افزود:این یک طرح 10ساله است،کاری بی سابقه در ایران که مشارکت مردم را می طلبد.
پس از درویش، مدیر کل محیط زیست خوزستان در خصوص امضای تفاهم نامه مابین سازمان محیط زیست و آب و برق خوزستان گفتند:این تفاهم نامه بخش های مختلفی دارد و موضوعات مختلفی را همچون تالاب ها،رودخانه ها،بحث های آموزشی و پژوهشی را تحت پوشش قرار می دهد. بناست کمیته های تخصصی شکل بگیرد و در قالب این کمیته ها کار را دنبال کنیم. ایشان در خصوص جلسات برگزارشده ی کمیته ها در بحث آموزش به،به استفاده از روش های جدید آموزشی با بیشترین اثرگذاری که بتواند همه ی گروه ها و اقشار جامعه را به خودش جذب کند اشاره کردند.در حوزه ی پایش رودخانه هاباید بازدیدهای میدانی صورت  گیرد و براساس اطلاعات پایه موجود در بالادست و پایین دست رودخانه فعالیت ها دنبال شود.لاهیجان زاده همچنین در خصوص پایش تالاب ها افزود:تک تک تالاب ها و موضوعاتی که باید دنبال شود مشخص شده است مثلا در تالاب هورالعظیم؛بحث احیای این تالاب چه در بالادست حوزه چه در پایین دست مطرح شده است و استفاده از تمام ظرفیت ها برای تامین حقابه ی این تالاب در قالب یک کمیته ی کاملا تخصصی؛بعد از نوروز به صورت میدانی و علمی در دست انجام است. مدیر سازمان محیط زیست استان خوزستان در مورد بخش پژوهشی اضافه کردند در تمام 4کمیته فعالیت های تشکل های زیست محیطی لحاظ شده است این تشکل ها بسیار تاثیرگذارند و می توانند از ابتدا مانع بسیاری از فعالیت های مخرب شوند آن هم بدون نیاز به صرف هزینه های میلیاردی.
پس اتمام صحبت های لاهیجان زاده ، مدیر عامل سازمان آب و برق خوزستان به ارائه گزارشی در خصوص محیط زیست پرداخت.
ایشان با اشاره با اینکه 5رودخانه ی اول کشور از نظر حجم و دبی در خوزستان جاری هستند افزودند که حدود یک سوم از آب های جاری کشور پس از عبور از 13 استان وارد استان خوزستان می شوند. شمسایی گفت: 228 ایستگاه اندازه گیری و پایش در بخش های هواشناسی و آب سنجی قرار گرفته اند که تعداد 94 تا از این ایستگاه ها بر روی رودخانه ها جانمایی شده اند و در یک سال اخیر 17 ایستگاه جدید برای اندازه گیری میزان زهکش های ورودی به کارون در نظر گرفته شده اند . مدیر عامل سازمان آب و برق خوزستان در مورد عدم توجه کافی به اکوسیستم و محیط زیست افزود: در گذشته اشتباهات بزرگی در زمینه محیط زیست صورت گرفته است که باید آنها را پذیرفت و برای اصلاح آنها اقدام کرد در گذشته وزارت نیرو بخش عمده وقت را  صرف طرح های توسعه ای می کرد که اثرات و عواقب آنها بر محیط زیست مورد مطالعه قرار نگرفته بود. شمسایی در خصوص میزان آلودگی و کاهش کیفیت آب های استان به این نکته اشاره کرد که ده سال قبل EC آب در مقطع اهواز حدودا 1500میکروموس بر سانتی متر بود ولی اکنون این میزان به 2500میکروموس بر سانتی متر تغییر کرده است که مسئله علاوه بر کاهش کیفی آب میزان شوری آب را هم به میزان چشمگیری افزایش می دهد.

مدیر سازمان آب و برق خوزستان گفت:برنامه ریزی که برای استفاده از منابع آب صورت گرفته است به گونه ای بود که بیش از 80درصد منابع آبی به بخش کشاورزی اختصاص داده شود و این در حالی است که سازمان های بین المللی تنها 40درصد از آب را به بخش کشاورزی اختصاص میدهند.

شمسایی افزود یکی از مشکلات رودخانه ها مشکلات ناشی از ورود زهاب های نیشکر و مصرف بالای آب در ماه های خرداد،تیر و مرداد است یعنی درزمان اوج نیاز به مصرف آب که حجم آب کاهش می یابد و زهاب ها میتوانند سبب خشکی رودخانه شوند اگر در گذشته از الگوی کشت دیگری استفاده میشد و محصول دیگری کشت می شد قطعا شاهد مشکلات کمتری در خوزستان بودیم. شمسایی پیرامون پروژه های پرورش ماهی در بالادست رودخانه های استان گفت:متاسفانه عدم مطالعه کافی و فکر درست سبب توسعه ی حوضچه های پرورش ماهی در شمال استان شده است که همه ی این ها پساب هاشان را که از بدترین و آلوده ترین نوع پساب هاست  را وارد رودخانه ها می کنند در صورتی که اگر تدبیری وجود داشت ما باید در پایین دست بین آبادان،خرمشهر و اهواز به ساخت حوضچه های پرورش ماهی می پرداختیم .شمسایی بار دیگر به خطاها و اشتباهات گذشته اشاره کرد و گفت حل این مسائل میتواند با کمک مردم و تشکیل ان جی او ها محقق شود و ما امروز به دنبال تقویت تشکل های مردمی در استان خوزستان هستیم.
مهندس خدابخشی معاونت طرح و توسعه شبکه های آبیاری و زهکشی سازمان آب و برق خوزستان نیز  بر پیگیری مفاد تفاهم نامه سازمان و برق خوزستان و سازمان محیط زیست کشور و همچنین تشکیل و فعالیت موثر کمیته های تالاب، پژوهش، ارزشیابی و آموزش تاکید کرد و خواهان به مشارکت گرفتن تشکل های زیست محیطی و فعالان این حوزه شد. خدابخشی معاون طرح توسعه شبکه آبیاری و زهکشی سازمان آب و برق خوزستان نیز درخصوص علت تدوین این تفاهم نامه گفت: با توجه به مشکلات حوضه آب و محیط زیست  استان برای حل آن با توجه به مشارکت مردم در حوضه محیط زیست این تفاهم نامه بین سازمان آب و برق و بخش محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست تدوین شده است.
وی علت اینکه تفاهم نامه در سطح سازمانی با محیط زیست دیده شده است، گفت: نگاه ما به حوضه آبریز استان نگاهی کلی با توجه به استانهای همجوار بوده است و در این تفاهم نامه برای سایر استانها برنامه کاری دیده شده است و سازمان آب و برق به عنوان حامی مالی این برنامه برای احیای آب استان و تالابها با توجه به تجربیات مشابه دیگر کشورها برنامه مشترکی با محیط زیست خواهد داشت.


مــرجع / خــوانا


تلگرام

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">